Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Килифарево
  • GPS: N 42.995837 E 25.621149
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1850г.
  • Ориентировачна надморска височина: 210 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Историческият музей в град Килифарево е разположен в Саралиевата къща. Красивата, двукатна къща във Възрожденски стил е строена през 1850г., с високи дувари и тежки дървени порти. Намира се в непосредствена близост до друга архитектурна забележителност- Часовниковата кула, строена през първата четвърт на 1810г. Постигнатият по естествен път архитектурен ансамбъл, днес е символ на града.

Саралиевата къща е обявена за  забележителен архитектурен паметник на културата от местно значение през 1991г., а от 8 октомври 1983г. в нея се помещава музеят, като филиал на Регионален исторически музей, Велико Търново.
В къщата са родени и живели известните общественици Стою, Трифон и Тотю Саралиеви. Тук е преминал и част от живота на известният скулптор Валентин Вълев.

Експозицията на музея, има общоисторически характер. Чрез богат документален, снимков и веществен материал се представя най-ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на населението в Килифарево и района.

Интерес представлява запазения каменен латински надпис от ранно-византийската крепост при стария Килифаревския манастир от V-VI век.: „Аустис, нека да живее в името на Христа. За килията той изсече пътека в скалата”.

Централно място в експозицията е отредено за ранната история на Килифаревския манастир и материалите свързани с него. Тук през ХІV век е създадена Килифаревската книжовна школа от основателя на манастира Теодосий Търновски. През втората половина на ХІХ век Килифарево е административен и търговско– занаятчийски център. Занаятите  са свързани със земеделието и скотовъдството. Водите на река Белица и притоците й движат тепавици, валявици, караджейки, мутафчийски и гайтанджийски долапи. Тогавашното селище се прочуло по цяла Европа със своите сукани гайтани, а покрай тях и с израза “не го усуквай по килифарски”.

В еркера на къщата е разположена част от етнографската експозиция. От трите свързани помещения – хашево (дневна), гостна и спалня на заможно занаятчийско семейство от края на ХІХ век, посетителят добива представа както за имущественото състояние на семейството, така и за навлизането на елементи от европейската култура и бит. Наред с миндерлъците застлани с шарени тъкани черги съжителстват виенска мебел от черно дърво с червена дамаска, красива дървена маса с покривка от плат и плетиво на една кука, грамофон с фуния, донесен от градинари в Русия.

В специално направени навеси в двора на музея е показана материалната култура от традиционен селски бит и етнографските особености на района– суровини, инструменти, готова продукция на бъчварството, мутафчийството, грънчарството, виларството, коларството и др.

Важно място заема  колекцията от оброчни и надгробни плочи- истински шедьоври на каменната пластика от Възраждането, дело  на килифаревски майстори- каменоделци.
На приземния етаж в къщата е художествената галерия от картини, графики и скулптури, дарени от родни художници.

 
  • Адрес: град Килифарево, ул."Петко Ахчиев" 11, до Часовниковата кула
  • Интернет: Не
  • web: http://www.museumvt.com/
  • Е-поща: rimvt@abv.bg
  • Телефон: +35962636954
  • GSM: +359886927014
 

Култура

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : Входна такса към 2012г
Възрастни - 6.00 лв
Учащи - 2.00 лв
Възрастни участвали в развитието на Р.България - 3.00 лв
Семейство (с до 3 деца) за 1 музеен обект - 6.00 лв
Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта - 20.00 лв
Семеен(родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта - 30.00 лв
Безплатно посещение всеки последен четвъртък от месеца

Период на практикуване :
9:00 - 17:30(април-октомври)
9:00 - 17:30(ноември-март)
Почивен ден: събота и неделя

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама