Мусинска пещера
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Павликени
  • Селище: с. Мусина
  • GPS: N 43.150890 E 25.427551
 
  • Ориентировачна надморска височина: 120 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт до около 200м преди пещерата
  • Паркинг: На поляната над чешмата
 
 

Senatus Populusque RomanusМусинска пещера (Мусински карстов извор) се намира в дясно под пътя при влизане в село Мусина от град Велико Търново в посока град Павликени. За да се достигне до входа й обаче, трябва да се влезе в селото и да се слезе в дясно по улиците до реката. Най-добре е да се пресече реката и срещу течението по десния й бряг улицата води до чешма пред входа на пещерата. Пред самата пещера се забелязват и остатъците от водно колело, воденичен камък и каменни градежи

Мусинска пещера е дълга около 380 метра и е изцяло изучена и картографирана от спелеолозите. В нея са открити следи още от първобутния строй.
Пещерата е с два входа (сух и широк и воден тесняк). Наклона е с понижение от входа около -2м. и следващо повишение от около + 5м., след което следва отново понижение от -3м до кален сифон по главната галерия.
В дълбочина на пещерата се намира "Синьото езеро" (Синият вир), което се явява и начало на много опасен сифон. Като легенда се говори. че в дъното на една от залите във водната галерия на пещерата има потопено римско злато.

Сухоземната част на пещерата е обитавана от голяма прилепова колония.
Във водната част тече подземна река, която идва от десетки километри по карстовите разломи и пещери. Има дори запазени спомени, че преди време в пропастна пещера в района на село Добромирка (около 17км по права линия) била пусната слама, която изплувала в Мусинска пещера.

При създаването на римския град Никополис ад Иструм, римляните каптирали извора от пещерата и изградили водопровод с акведукт, за доставяне на прясна вода до града. Водопроводът достигал до разпределителеден воден резервоар западно от града.

Преди 1990г., пещерата е била благоустроена и осветена, а входа затворен. Сега обаче достъпа е свободен, но не е препоръчително влизане навътре за неспециалисти, понеже е доста опасна.

SPQR - Всички обекти от римско време в Странник

Всички обекти от римско време на карта

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2642
Регистрирани потребители: 366

Реклама